CEDAR COUNTY COBRAS – HOMESICK BLUES

Artiest info
Website
facebook
 

Cedar County is een county (provincie) in de Amerikaanse staat Iowa, de hoofdplaats is Tipton. De county inspireerde Tom Spielbauer en April Dirks, twee muzikanten uit Iowa, bij het zoeken naar een naam voor hun band. CEDAR COUNTY COBRAS spelen Amerikaanse roots en blues muziek uit de vorige eeuw. Tom Spielbauer speelt al meer dan twintig jaar blues en rock in en het Midwesten. In 2005 kreeg Tom op jonge leeftijd te horen dat hij een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies  had (vergevorderde maculadegeneratie) waardoor hij blind werd. Hij trad vanaf dan in de voetsporen van blinde blues muzikanten als Blind Willie McTell en Alan Wilson. Hij ruilde zijn werkgereedschap in voor een gitaar en een voettrommel om fulltime blues te gaan spelen. Zijn muzikale partner April Dirks, ook geboren in Iowa, begon in 2014 mandoline te spelen bij de Cedar County Cobras. Voordat ze met Tom een duo vormde, trad ze vaak op als bluegrass muzikante met een uniek "zigeuner" geluid. Haar talent om contrabas te spelen en haar natuurlijke aanleg om Amerikaanse Roots en Delta blues hielpen bij de verdere “verfijning” van de CCC. Haar doghouse-bas geeft aan hun muziek het stompende boogie-geluid. De Cobra’s treden op als duo of trio met gitaristen George Spielbauer of Dustin Duwa als muzikanten.

“De cobra’s van de provincie van de ceder in de staat Iowa…”

‘HOMESICK BLUES’ (2023) is de opvolger van ‘Delta Ave Juke Joint’ (2015). Het is een album met zeven originele nummers en drie covers, waarin het in de nummers niet perse om de teksten gaat, maar vooral muzikaal draait rond Tom's twangy gitaarleads en het uitstekende ritme van zijn voetdrum én April's meesterlijke spel op mandoline of staande bas. Wat ik bedoel word je meteen duidelijk vanaf de opener “Utah”,een voortstuwend uptempo origineel nummer (waarin een dame wordt beschreven die bang is dat ze zal worden tegengehouden) met Tom die zingt en, nog meer op het country-getinte “Country Records” en het aardig rockende, gospel getinte “Gimmie Lightnin’”. Opgenomen en gemixt door Jon Locker in de Sonic Factory Studios in Des Moines, vervolgt het album met drie covers: Gus Cannon's "Poor Boy", Muddy Waters' “Trouble No More” en Son House's “Walkin Blues”, drie erg geslaagde eigentijdse akoestische updates van de gekende originals. Op “Voodoo Doll” wordt er een beeld geschetst van een onstuimige romance. De man in kwestie wordt zo gepijnigd en verzwakt, dat hij het gevoel krijgt dat iemand spelden steekt in een pop met zijn beeltenis. Jessie Mae Hemphill's “Shake It Right” zit daarna vol met klaagzangachtige Hill Country-ritmes, voordat er met de titelsong afgesloten wordt. Hierin zingt Thomas over “dat hij ongewenst is door de lokale mannen, terwijl hij totaal wordt genegeerd door de vrouwen”.

“'HOMESICK BLUES' by CEDAR COUNTY COBRAS can be described as an album with catchy acoustic rockabilly, bluegrass that makes you dance or new old-school country…”

Eric Schuurmans

 

 

‘HOMESICK BLUES’: tracklist: 01. Utah – 02. Country Records – 03. Long Time Gone – 04. Gimmie Lightnin’ – 05. Poor Boy [Gus Cannon] - 06. Trouble No More [Muddy Waters] – 07. Walkin Blues [Son House] – 08. Voodoo Doll - 09. Shake It Right [Jessie Mae Hemphill] – 10. Homesick Blues | Music/Lyrics: T. J. Spielbauer, w/A. Dirks, or as [noted: 5-7,9] | Credits: Thomas John Spielbauer: vocs, guitar, foot drum / April Dirks: upright bass, mandolin, vocs

Discography CEDAR COUNTY COBRAS: Homesick Blues [2023] | Delta Ave Juke Joint [2015] |